Ιστορικό της Αριστεράς | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1862
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην μάχη της Αττικής
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Παρ, 10 Σεπτ 2010

Όλα τα κόμματα έπαιξαν το θέατρό τους -- ή τον καραγκιόζη τους -- σχετικά με τους υποψήφιους στις περιφερειακές εκλογές. Την παράσταση όμως, δικαιολογημένα, την έκλεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη που δόθηκε για την υποψηφιότητα στην περιφέρεια Αττικής απεικόνισε με εξαιρετική σαφήνεια την πολιτική και ιστορική πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Όσοι ενδιαφέρονται για την ουσία της πολιτικής θα πρέπει, διατηρώντας το χιούμορ τους, να προσέξουν τον σοβαρό χαρακτήρα αυτής της φάρσας.

Παρουσιάστηκε η υπόθεση, από τα Μέσα, σαν διαφωνία για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής. Αυτό όμως που είδαμε ήταν η αγωνιώδης προσπάθεια των επιτελών του ΣΥΝ να αποτρέψουν την υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου. Πήγαν όμως, αυτή την φορά, για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Τους έλειψε η σοφή καθοδήγηση της ανανέωσης; Ήταν καλύτερα διαβασμένοι οι αντίπερα επιτελείς; Τελικά ο Αλαβάνος είναι υποψήφιος και τους επιτελείς του ΣΥΝ τους κατεβάζει στις εκλογές ο μεγαλοδυσαρεστημένος δικηγόρος κ. Αλέξης Μητρόπουλος.

Η αντιπαράθεση έδειξε την παρακμή της Αριστεράς των επιτελείων. Εξαιρουμένου του Αλαβάνου, δεν είχε την παραμικρή σχέση με οποιαδήποτε πραγματικότητα. Η υποκρισία έδωσε και πήρε και από τις δύο πλευρές. Κόντεψαν να σφαχτούν για την καταλληλότητα  (!) του Αλαβάνου, μπροστά στους ανθρώπους της Αριστεράς που βλέπουν, ακούνε και μαθαίνουν. Και ωστόσο μέσα από μια αντιπαράθεση υποκρισίας βγήκε ένα πολιτικό πρόσωπο που πιστεύει αυτό που λέει και δονείται από αυτό που πιστεύει.

Έτσι κι αλλιώς μετά τις τελευταίες "εθνικές" εκλογές, όλες οι εκλογές θα είναι μασκαρεμένα δημοψηφίσματα. Θα ζητούν από την κοινωνία μια ψήφο εμπιστοσύνης για ένα εξουσιαστικό σύστημα που ουσιαστικά είναι ήδη εκθρονισμένο. Σ' αυτή την φάση επιχειρείται μια έσχατη, απεγνωσμένη και γι αυτό εξαιρετικά επικίνδυνη επίθεση για την παλινόρθωσή του. Η κοινωνία διαισθάνεται τον κίνδυνο, δεν είναι όμως ακόμα ώριμη να αναπτύξει την κατάλληλη πολιτική για την αποτροπή του.

Η μάχη της Αττικής στον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε με ενάργεια την πολιτική κατάσταση στην ιστορική φάση που περνάμε. Από την άτυπη ίδρυση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, στα τέλη Μαΐου, η μοναχική πορεία του Αλέκου Αλαβάνου αντανακλά την δυναμική της κοινωνικής βάσης της Αριστεράς. Εκφράζει την οξυδέρκεια και την ορμή της, εκφράζει και την αμηχανία της και κυρίως τον εγκλωβισμό της στο εξουσιαστικό πλαίσιο της Αριστεράς των επιτελείων.

Η μάχη της Αττικής στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια εκδήλωση του νέου δικομματισμού που κατασκευάζεται στην φάση που περνάμε. Το αισιόδοξο ενδιαφέρον αυτής της μάχης δεν είναι ότι τέλειωσε με νίκη της πλευράς που υποστήριζε τον Αλαβάνο. Είναι ότι για πρώτη φορά, μέσω του Αλαβάνου, μπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι ένα κομμάτι της κοινωνικής βάσης, όχι σαν κεφάλαιο προς διαχείριση αλλά σαν παράγοντας στις πολιτικές εξελίξεις.

Το πραγματικό αποτέλεσμα αυτής της μάχης είναι ότι στην αντιπαράθεση αυτού του εκλογικού δημοψηφίσματος, ο αριστερός πατριωτισμός του Αλέκου Αλαβάνου θα βρεθεί απέναντι στον συντηρητικό πατριωτισμό του κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αφετηρία για την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ανάγκη η κοινωνία.