Πολιτική | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 911
Με εκλογές ή με δημοψήφισμα το σύστημα καταρρέει
σχόλιο απο τον Κ.Π.
Πέμπ, 3 Νοεμ 2011

Το δημοψήφισμα ήταν μια από τις πιθανές κινήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου κι ωστόσο όλοι οι παράγοντες του εξουσιαστικού συστήματος, μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρώτα αιφνιδιάστηκαν και μετά κατατρόμαξαν όταν ο πρωθυπουργός έριξε στο τραπέζι την πρόταση του δημοψηφίσματος.

Μια κατάσταση τραγελαφικά αντιφατική επικρατεί στην πολιτική σκηνή, ο μόνος σταθερός παράγοντας είναι ο απίστευτος εκ των ένδον εξευτελισμός του πολιτικού συστήματος και δεν υπάρχει ούτε μια φωνή στην πολιτική σκηνή, δεξιά και αριστερή, που να βρίσκεται στο ύψος των πραγματικών περιστάσεων. Όλοι βλέπουν το ενδεχόμενο της πολιτειακής κατάρρευσης σαν "ευκαιρία" για το ξαναμοίρασμα των θέσεων εξουσίας.

Πολύ απλά, στην πολιτική σκηνή συμβαίνει αυτή την στιγμή επίσημα, αυτό που συνέβη στις 28 Οκτωβρίου 2011 ανεπίσημα, στο οδόστρωμα της παραλιακής οδού της Θεσσαλονίκης. Καταργήθηκε η έννοια του "εθνικού κράτους" και ο συμβολικός εκπρόσωπος της ελληνικής δημοκρατίας εγκατέλειψε την εξέδρα του μουρμουρίζοντας ότι δεν του αναγνωρίζονται οι παιδικές του δόξες.

Με εκλογές ή με δημοψήφισμα το εξουσιαστικό σύστημα καταρρέει και κανείς με κανένα τρόπο δεν μπορεί να σταματήσει την κατάρρευσή του. Στην Ελλάδα συμβαίνει, στο επίπεδο του βάρβαρου πολιτικού λόγου, αυτό που σε άλλες χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Συρία και αλλού, συμβαίνει στην βάρβαρη πολιτική πράξη. Το παραβάν της νομιμότητας σκίζεται και το χάος που καλυπτόταν πίσω του αποκαλύπτεται.

Τι πρόκειται να επακολουθήσει και πώς θα συμπεριφερθεί ο κάθε άνθρωπος της κοινωνικής βάσης, εν όψει των παγκόσμιων ιστορικών εξελίξεων, στις οποίες η ελληνική κοινωνία βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή; Αυτά είναι τα ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει ο κάθε άνθρωπος σ' αυτό τον τόπο που θέλει να έχει πολιτικό λόγο.

Οι αριστεροί της κοινωνικής βάσης, δεν θα περιμένουν για πολύ να τους πάρουν από το χεράκι οι επιτελείς της υπαρκτής Αριστεράς για να τους δείξουν τον δρόμο για την νεκρανάσταση του εξουσιαστικού συστήματος. Αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να συζητούν μεταξύ τους πού βρίσκεται και που πηγαίνει η κοινωνία και θα αρχίσουν να αποφασίζουν πως θα περάσουν τις δυσκολίες που συνεπάγεται ο δρόμος της κοινωνικής αλλαγής.