Πολιτική | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1567
Η συζήτηση για τον εμφύλιο
σημείωμα των Σ.Κ.
Πέμπ, 27 Ιαν 2005

Τα γεγονότα των ημερών, τουλάχιστον με τα μέτρα της τηλεθέασης, δεν είναι πάντα ιδιαιτέρως σημαντικά. Δεν γίνονται κάθε μέρα τσουνάμι, σεισμοί, δυστυχήματα και τρομοκρατικές πράξεις. Βολεύονται επομένως οι "ενημερωτές" της κοινής γνώμης με την εξάντληση των σκανδάλων, είτε στις λεπτομέρειες σημαντικών γεγονότων που έχουν προηγηθεί, είτε στην ασήμαντη, κατά τα άλλα, καθημερινότητα.

Υπάρχει βεβαίως και η ακροαματικότητα που έχουν εκπομπές ασχολούμενες με τις μικρολεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής διάφορων επωνύμων, μικρών και μεγάλων. Υπαρχουν επίσης και διάφορες πολιτικές και παραπολιτικές εκπομπές στις οποίες αποκαλύπτονται "μεγάλες αλήθειες", πάνω σε τοπικά και διεθνή ζητήματα, που σύμφωνα με τους αποκαλύπτοντες έχουν αποκρυφτεί από την γνώση του κοινού.

Υπάρχουν όμως, το τελευταίο διάστημα, και πολιτικά γεγονότα ή πράξεις που αν και δεν φαίνεται να συγκινούν το κοινό και επομένως δεν προβάλλονται, αρχίζουν να δίνουν ενιαίο νόημα στην καθημερινή κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα. Γεγονότα που έχουν να κάνουν με την αναζήτηση νέων ή εκσυγχρονισμένων ταυτοτήτων από τα κόμματα ή με την αναζήτηση ενός νέου λόγου για την πολιτική και την ιστορία.

Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν τα συνέδρια και οι προσυνεδριακές και μετασυνεδριακές διεργασίες των κομμάτων. Στην δεύτερη συζητήσεις για την σύγχρονη πολιτική όπως αυτή με αφορμή ένα αφιέρωμα του περιοδικού της "Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης" με τίτλο «πολιτική, πόλεμος, ηγεμονία» και για την σύγχρονη ιστοριογραφία όπως αυτές με αφορμή το βιβλίο του Ηλιού για τον εμφύλιο ή το βιβλίο του A. Beevor για το Στάλινγκραντ.

Μερικά από αυτά τα θέματα θα γίνεται προσπάθεια να παρουσιάζονται στις ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ. Καθώς, όπως απ' την αρχή έχει ειπωθεί, έχει ιδιαίτερη σημασία να σχηματιστεί ένας χάρτης ιδεών για την πολιτική και την ιστορία.

Σ.Κ.