Διάφορα | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1133
Πρόταση για συζήτηση
σημείωμα των Σ.Κ.
Τετ, 7 Νοεμ 2007

Το κείμενο της κ. Σεφέρου, ακριβώς επειδή βρίσκω την γραφή της εξαιρετικά γλαφυρή και τα επιχειρήματά της μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης, μου δίνει την ευκαιρία και την ευκολία μιας παρατήρησης και μιάς πρότασης. Πράγματι οι πολιτικές πράξεις, από οποιαδήποτε παράταξη και αν προέρχονται, παρέχουν με μεγάλη απλοχεριά, επιχειρήματα εναντίον τους. Επίσης το "πολιτικό ήθος" των ανδρών και γυναικών όλων των παρατάξεων είναι για κλάματα. Όσο για την διαδικασία εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια μεγαλειώδης ανοησία.

Νομίζω όμως ότι ακριβώς αυτή η κατάσταση γεννάει μια σειρά από απορίες: Με βάση ποιες πολιτικές και ηθικές αρχές κρίνονται οι πολιτικές πράξεις και το ήθος των πολιτικών και γενικότερα η πολιτική; Αφού η πολιτική είναι τόσο ασύμβατη με τα καθιερωμένα πρότυπα γιατί αναρωτιόμαστε γιατί δεν τηρούνται οι αρχές και δεν αναρωτιόμαστε γιατί ισχύουν ακόμη αρχές που δεν τηρούνται από κανέναν; Γιατί δεν βρίσκεται στην πολιτική σκηνή καμιά δύναμη που να παράγει νέες αρχές με βάση τις οποίες μπορεί να δομηθεί μια υγιής πολιτική σκηνή;

Από την άλλη μεριά, εγώ σε όλα τα γραφτά μου προσπαθώ να αποδείξω ότι το ίδιο το πολιτικό σύστημα δεν επιδέχεται βελτίωσης και επομένως αργά ή γρήγορα είναι η μοίρα του να καταρρεύσει. Αυτή η άποψη, από τις οργανωμένες πολιτικές είτε απορρίπτεται προχείρως ή παρακάμπτεται σιωπηρά. Αυτό είναι κατανοητό γιατί η πολιτική δύναμη που θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αλλάξει τον παρόντα προσανατολισμό της.

Κατά καιρούς αναγκάζομαι να συμμετέχω στις ανιαρές εκδηλώσεις των επίσημων πολιτικών δυνάμεων, αλλά δεν απευθύνομαι στις επίσημες πολιτικές δυνάμεις. Απευθύνομαι σε ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν αλλάζοντας προσανατολισμό στην σκέψη τους. Σαν τέτοιο άνθρωπο φαντάζομαι και την κ. Σεφέρου. Δεν την γνωρίζω προσωπικά ούτε ξέρω αν ακολουθεί κάποια επίσημη πολιτική δύναμη. Έχω ήδη γράψει δύο κείμενα για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και αναγκάστηκα (μάλλον ευτυχώς) να συντομεύσω το πρώτο για να δημοσιευτεί στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, έχω κάνει το ίδιο και για το δεύτερο για τον ίδιο λόγο και θα το ανεβάσω στις Σελίδες σε λίγες μέρες.

Προτείνω εντελώς φιλικά στην κ. Σεφέρου και σε όποιον άλλο αναγνώστη έχει την δυνατότητα να γράψει ένα ηλεκτρονικό κείμενο, να γράψει τις παρατηρήσεις του πάνω στα θεωρητικά ζητήματα που τίθενται σ' αυτά τα κείμενα. Δεν θα πάρουμε καμιά έδρα στο Πανεπιστήμιο, για την συμβολή μας σ' αυτή την συζήτηση, αλλά τουλάχιστον θα περάσουμε καλά.

Κωστής