Οι διευθύνοντες του κυβερνητικού σχήματος έριξαν ένα πυροτέχνημα ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή και οι του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν στην παγίδα μιας τριήμερης κοκορομαχίας χωρίς καμιά πολιτική σημασία. Έγινε φανερό από την «συζήτηση» πως το πολιτικό σύστημα λειτουργεί ερήμην της πραγματικότητας αλλά τα συμφραζόμενά της δείχνουν τον φόβο για την πραγματικότητα που όλοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν.
Και στις δύο πλευρές αντιλαμβάνονται πως οι παράγοντες της παγκόσμιας εξουσίας στην οποία υπάγονται αναζητούν πλέον μια εναλλακτική λύση «κυβερνώσας Αριστεράς» ελπίζοντας πως μια «ήπια αντίσταση» στην πολιτική τους θα συγκρατήσει την κοινωνική αγανάκτηση που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους.
Η «λύση» δεν τρομάζει μόνο τους επιτελείς του κυβερνητικού σχήματος αλλά και τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν εξασφαλίσει μια θέση στην εξουσία. Αν τους ανατεθεί η «διακυβέρνηση» θα χρειαστούν και αυτοί μια «αριστερή αντιπολίτευση» σε ρόλο αναχώματος από την οργή της κοινωνίας. Την «πίστη» όμως, αυτής της αντιπολίτευσης, στην ηγεμονία τους δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν και μάλιστα σε συνθήκες που ακριβώς την καθιστούν αναγκαία.
Δεν είναι τυχαίο πως το σχήμα «αριστερής κυβέρνησης» και «αριστερής αντιπολίτευσης» σε συσκευασία κόμματος δημιουργήθηκε ήδη την επομένη των εκλογών που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε είναι τυχαίο ότι στον ρόλο της αντιπολίτευσης μπήκαν, μέσω του «Δρόμου της Αριστεράς», οι επιτελείς της ΚΟΕ, αυτοί ακριβώς που συνέβαλαν αποφασιστικά στην κατασκευή και στην ιδεολογική επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση της πολιτικής που τώρα αντιπολιτεύονται.
Μετά από την «παύση» των συνιστωσών και κυρίως της ΚΟΕ, η αντιπολίτευση έπαψε να είναι εποικοδομητική και προκάλεσε την επίθεση των ηγεμόνων του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Ρούντι Ρινάλντι, εμπνευστή των ιδεολογημάτων («μεταπολίτευση του λαού» και «μεταμνημονιακό ξέφωτο») που θεμελιώνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την συγγραφή του οποίου ο ίδιος «συντόνισε».
Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως η κόντρα ηγεμονίας - αντιπολίτευσης πήρε θεωρητικό χαρακτήρα μόλις πριν από την συζήτηση στην βουλή, στην οποία ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι έρμαιος των συνιστωσών του.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς θεωρητικός του ΣΥΝ, επιτέθηκε στην «αριστερή αντιπολίτευση», προφανώς της ΚΟΕ (Κυριακάτικη Αυγή, 28/09/2014), για να του απαντήσει επίσης επιθετικά ο εκ των επιτελών της ΚΟΕ Γιώργος Παπαϊωάννου (Δρόμος της Αριστεράς, 04/10/2014). Βεβαίως, η θεωρητική τους κόντρα αναδεικνύει μια διαφωνία στην οποία και οι δύο έχουν δίκιο και συγκαλύπτει μια συμφωνία στην οποία και οι δύο έχουν άδικο. Η κόντρα όμως δεν παύει να είναι αποκαλυπτική και αξίζει τον κόπο να την παρακολουθήσουμε.