Ο φίλος Χάρης Πεϊτσίνης ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στην πρόκληση για διάλογο πάνω στο ζήτημα της εξουσίας. Ανταποκρίθηκε δε επί της ουσίας που είναι ακριβώς το ερώτημα αν η κρίση εξουσίας - που ρητά ή έμπρακτα όλες οι πολιτικές απόψεις αναγνωρίζουν ως υπαρκτή - αφορά την μορφή των εξουσιαστικών κοινωνικών σχέσεων ή το εξουσιαστικό περιεχόμενο των κοινωνικών σχέσεων. Ο διάλογος αυτός είναι πραγματικά σημαντικός και θα πρέπει να γίνει μεθοδικά, όποια από τις δύο αντίθετες θέσεις κι αν υποστηρίζει κανείς.
Επιφυλάσσομαι να απαντήσω σύντομα στο κείμενο του Χάρη Πεϊτσίνη με τίτλο: «κρίσεις για την "κρίση της εξουσίας"», αφού το διαβάσω πιο προσεκτικά. Θεωρώ όμως σκόπιμο να το δημοσιεύω αμέσως, προκειμένου να διαβαστεί από τους επισκέπτες των "Σελίδων Κριτικής" που ενδιαφέρονται για το ζήτημα της εξουσίας. Ελπίζω - και φαντάζομαι ο Χάρης ελπίζει επίσης - να θελήσουν και άλλοι να παραθέσουν την άποψή τους σ' αυτό το σπουδαίο ζήτημα.
Επί της διαδικασίας θα ήθελα να πω ότι κατά την γνώμη μου, εξελίσσεται ένας διάλογος, από τον οποίο δεν θα πρέπει να επιδιώκουμε μια συμφωνία αλλά την όσο γίνεται σαφέστερη έκθεση των αντιτιθεμένων απόψεων. Αυτό επειδή θεωρώ ότι όπως έχουν τα πράγματα οι απόψεις γύρω από την εξουσία, δεν αποτελούν προσεγγίσεις μιας δεδομένης αλήθειας αλλά την έκφραση μιας πολιτικής και κοινωνικής στάσης. Αυτό που μπορούμε επομένως να ελπίζουμε από κοινού όσοι μπαίνουν σ' αυτό τον διάλογο είναι μια χαρτογράφηση των επιχειρημάτων που υπάρχουν υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης.
Σ.Κ.