Πολιτική | ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Κυρ, 18 Σεπτ 2005 | hits: 1149
Πυροβολώντας τα θύματα
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Κυρ, 18 Σεπτ 2005

Η καταστροφή στις ΗΠΑ είναι ασυνήθιστα συγκλονιστική, η σαθρότητα όμως της αυτοκρατορικής εξουσίας είναι ακόμα πιο συγκλονιστική.

Είναι φανερό ότι το κοινό, αντιμετωπίζει διαφορετικά, την φονική επέλαση του τυφώνα, στις Νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, απ' ότι αντιμετώπισε την φονική επέλαση των τσουνάμι στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η συνδυασμένη πολιτική διαστροφή των πολιτικών φίλων και των δήθεν εχθρών του αστικού εξουσιαστικού συστήματος, έχει επηρεάσει, τους πάντες, μέχρι το σημείο να θεωρούν, παρά πάσα λογική, την κοινωνία των ΗΠΑ, συμπαγώς αλληλέγγυα με την αυτοκρατορική εξουσία που την καταδυναστεύει. Και έτσι, όσο πιο κακή, απάνθρωπη και ηλίθια θεωρείται η αυτοκρατορική μορφή εξουσίας, τόσο πιο σταθερή και αδιατάρακτη θεωρείται η τάξη που αυτή έχει επιβάλει.

Κάτω από μια τέτοια επιρροή, η κοινή γνώμη εκπλήσσεται όταν το "θέαμα", δείχνει την οργή του κόσμου ενάντια στην κυβέρνηση, κι ακόμα περισσότερο όταν δείχνει την πλήρη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει την κατάσταση. Αυτή την έκπληξη οι διαχειριστές της τηλεοπτικής ενημέρωσης απ' την μια μεριά προσπαθούν να την διασκεδάσουν, με την γελοία ρητορική τους και απ' την άλλη μεριά να την εκμεταλλευτούν, χρησιμοποιώντας το αποτρόπαιο θέαμα, για να εγκλωβίσουν τους θεατές, στην ανόητη προοπτική μιας "άλλης καλύτερης" εξουσίας. Πουλούν έτσι εκδούλευση στον ποικιλόμορφο αντιαμερικανισμό, που πηγάζει από "άλλα", αντίστοιχα ή χειρότερα, κέντρα αυτοκρατορικής εξουσίας.

Ωστόσο, όση στομφώδη βλακεία κι αν εκπέμψουν, οι επίδοξοι λογοτέχνες του τηλεοπτικού παζαριού, του είδους: «η μεγάλη υπερδύναμη δεν κατάφερε να σώσει τα παιδιά της, τα μαύρα παιδιά της...» δεν θα καταφέρουν να σβήσουν την εικόνα των προτύπων της εξουσίας, του Τζωρτζ Μπους και της (μαύρης, γυναίκας, και Αφρικανής - για να θυμηθούμε και κάποιους άλλους που έχουν τις πολιτικές λύσεις στο τσεπάκι τους) Κοντολάϊζας Ράϊς που μπέρδευαν τα λόγια τους προσπαθώντας να εκφωνήσουν την φιλολαϊκή ατάκα που τους είχαν υπαγορεύσει. Δεν μπερδεύουν όμως τα λόγια τους, ο αυτοκράτορας και η βοηθός του, όταν διατάζουν τους ντοπαρισμένους φουκαράδες μισθοφόρους τους, να πυροβολούν στο ψαχνό τους συμπολίτες τους.

Ο ιστορικός ρόλος της σημερινής αστικής εξουσίας είναι να προξενεί καταστροφές στην κοινωνία και όχι να τις προλαβαίνει. Αυτή για να υπάρξει πρέπει να βρίσκεται σε πόλεμο με την κοινωνία. Οι διαχειριστές της σκοτώνουν αθώους με πρόσχημα την τρομοκρατία, σκοτώνουν αθώους με πρόσχημα την υπόνοια της τρομοκρατίας, τώρα σκοτώνουν βασανισμένους ανθρώπους με πρόσχημα την ιδιοκτησία. Δεν σκέφτηκαν να προστατεύσουν την ιδιοκτησία των ανθρώπων απ' την καταστροφή, τώρα όμως που καταρρέει η ισχυρή τάξη τους, σκέφτηκαν να την προστατεύσουν απ' τους ανθρώπους με σημαία την ιδιοκτησία. Ότι κι αν λένε οι αυτοκράτορες και οι απανταχού της υφηλίου αυτοκρατορίσκοι και παρατρεχάμενοι, τα λόγια τους δείχνουν πως τρέμουν από φόβο.

κείμενο pdf
Δεν υπάρχει !