Πολιτική | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1397
Αυτοκρατορικές Εκλογές
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Τετ, 8 Σεπτ 2010

Οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές ήταν, για τους επιτελείς του εξουσιαστικού συστήματος αλλά και για τους ανθρώπους της κοινωνικής βάσης, μια ανάπαυλα από το βάρος των θυελλωδών αλλαγών του κοινωνικού και πολιτικού σκηνικού. Οι διακοπές έδωσαν επίσης την ευκαιρία της συνειδητοποίησης των αλλαγών από την πλευρά της κοινωνίας και από την πλευρά της εξουσίας, χωρίς τον επηρεασμό της μιας πλευράς από την άλλη. Το καλοκαίρι τώρα τελειώνει και οι περιφερειακές εκλογές θα δώσουν μια ένδειξη των δυνατοτήτων της εξουσίας αυτοκρατορικού τύπου να επιβιώσει.

Βρισκόμαστε μετά τον Δεκέμβρη του 2008, σε μια πορεία μετατροπής του ξεπεσμένου κυβερνητικού δικομματισμού, που άφηνε απ' έξω τα κόμματα της Αριστεράς, σε έναν εξουσιαστικό διπολισμό που περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Οι επιτελείς του συστήματος συντάσσονται τώρα ανάμεσα σε δύο αντίθετους πόλους, ευελπιστώντας έτσι να χειριστούν την αντίθεση ανάμεσα στην συντηρητική και στην επαναστατική τάση της κοινωνίας. Η αντιπροσώπευση όμως αυτή είναι αμφίπλευρα κίβδηλη γιατί προωθείται μονόπλευρα από την πλευρά της εξουσίας, με στόχο να παρατείνει την ζωή του κλινικά νεκρού εξουσιαστικού συστήματος.

Οι περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Νοέμβρη θα διεξαχθούν στο κλίμα αυτού του κίβδηλου διπολισμού. Θα αποτελέσουν μια προσπάθεια να φυτευτεί η εξουσιαστική αερολογία στο έδαφος της κοινωνικής συνείδησης. Το εγχείρημα πέφτει στους ώμους των επιτελών της Αριστεράς και είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Αυτοί πιάστηκαν με τα τέσσερα στην παγίδα μιας φτηνής λεκτικής απαξίωσης του εξουσιαστικού συστήματος και τώρα θα εξαναγκαστούν, έμπρακτα, να το θεοποιήσουν προσπαθώντας να καταγράψουν την δύναμή τους μέσα στο πλαίσιό του. Σε ένα πλαίσιο στο οποίο αργά ή γρήγορα θα κυριαρχήσει ο φασισμός, τον οποίο άλλωστε ενισχύουν με τις επιλογές τους.

Το χάσμα ωστόσο ανάμεσα στο κοινωνικό σύστημα και στο εξουσιαστικό σύστημα δεν γεφυρώνεται. Η κοινωνία απλά υποτάσσεται σε ένα σύστημα που ξέρει καλά ότι, μέσα σε συνθήκες παραγωγικής αφθονίας, δεν μπορεί να της εγγυηθεί ούτε καν μια αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων της. Η κοινωνία δεν θα δώσει σ' αυτές τις εκλογές καμιά σημασία. Οι επιτελείς της Αριστεράς με τις συναλλαγές στις οποίες τους ωθεί ο πανικόβλητος τακτικισμός τους θα χάσουν και τα τελευταία ίχνη σοβαρότητας. Οι εκλογές αυτές θα είναι αναγκαστικά ένα βήμα προς τον φασισμό. Θα είναι όμως και ένα βήμα προς την περαιτέρω απαξίωση του εξουσιαστικού συστήματος και τελικά ένα βήμα προς την απαλλαγή από το βάρος των εξουσιαστικών επιτελείων.