Υπαρκτή Αριστερά | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1719
Ανοιχτό γράμμα προς τους επιτελείς του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής
άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου
Σάββ, 30 Μαρτ 2013

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Είναι πολύς καιρός που θέλω να σας γράψω αυτό το γράμμα αλλά το ανέβαλα γιατί δεν μου είναι καθόλου ευχάριστα αυτά που έχω να σας πω. Παρακολουθώντας όμως τις αντιδράσεις των επιτελών της λεγόμενης Αριστεράς (και τις δικές σας) στο κυπριακό επεισόδιο της κρίσης, αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να αναβάλω περισσότερο αυτή την παρέμβαση, γιατί αλλιώς θα αισθάνομαι, για μια ακόμα φορά, σιωπηλός συνένοχος στο έγκλημα που διαπράττεται από τους επιτελείς της οπορτουνιστικής Αριστεράς (στους οποίους συμπεριλαμβάνεστε) σε βάρος της ελληνικής και προσφάτως και της κυπριακής κοινωνίας.

Το έγκλημα είναι ότι και εσείς, με την δική σας πολιτική, όπως και όλοι οι άλλοι με την δική τους, λέτε στον κόσμο της κοινωνικής βάσης και ειδικά της Αριστεράς πως υπάρχει τάχα "διέξοδος" από την κρίση, και σαν "διέξοδο" παρουσιάζετε την νεκρανάσταση του κλινικά νεκρού εξουσιαστικού συστήματος: κι αυτό το κάνετε όχι επειδή έχετε σκεφτεί μια λύση που προϋποθέτει αυτό το "θαύμα" αλλά επειδή η πολιτική λογική σας και κυρίως η ατομική ψυχολογία σας, δεν σας επιτρέπουν να φανταστείτε τον εαυτό σας έξω από μια θέση "εξουσίας" ή "αυθεντίας".

Το έγκλημα είναι τεράστιο, αλλά το δικό μου πρόβλημα δεν είναι να αποδείξω το μέγεθός του και να προβλέψω την ποινή που επισύρει. Τα πολιτικά εγκλήματα δεν πρέπει κατά την γνώμη μου να τιμωρούνται: πρώτα-πρώτα γιατί η διάπραξή τους είναι ταυτοχρόνως και η τιμωρία αυτών που τα διαπράττουν και δεύτερο γιατί από ιστορική άποψη τα εγκλήματα κατά της κοινωνίας είναι ταυτόχρονα, ο σύντομος δρόμος προς την αλλαγή της.

Με άλλα λόγια μπορεί να λέτε ότι η επαναστατική αλλαγή είναι "ανέφικτη" και το μόνο που θέλετε είναι να ασκήσετε μια "εναλλακτική" εξουσία, ή όπως συνηθίζεται εσχάτως στους κύκλους των επιτελείων σας μια "εναλλακτική" διακυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα, στον βαθμό που θα το πετύχετε, θα συντομεύσετε την καταστροφή του εξουσιαστικού συστήματος θα διευκολύνετε τον φασισμό να "έρθει στα πράγματα" και να προετοιμάσει με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο την κοινωνία για την επαναστατική αλλαγή.

Αυτό που με ενδιαφέρει σαν άνθρωπο της κοινωνικής βάσης είναι να μειωθούν, όσο γίνεται, οι συνέπειες του πολιτικού εγκλήματος που διαπράττετε. Αλλά ίσως αυτό να και κάπως εγωιστικό εκ μέρους μου και σίγουρα καθόλου συμβατό με τον κυματικό τρόπο που λειτουργεί η ιστορική αλλαγή. Και τέλος, στο κάτω της γραφής, σ' εμάς τους ανθρώπους της κοινωνικής βάσης, κανείς άλλος δεν μας φταίει εκτός από το κεφάλι μας. Είμαστε υπεύθυνοι γι αυτό που παθαίνουμε και γι αυτό που θα πάθουμε αφού επιλέξαμε να σας ακολουθούμε σαν πρόβατα επί σφαγή.

Εσείς λοιπόν, αν και δεν σας χρειάζεται η προτροπή μου συνεχίστε να παίζεται τον θεάρεστο -- ως προς την "θεά" της ιστορίας -- πολιτικό ρόλο σας. Εγώ από την μεριά μου δεν κάνω τίποτα διαφορετικό παρά να παίζω τον δικό μου άσημο και παρακατιανό ρόλο, ασκώντας αυθαιρέτως το δικαίωμα που επίσης αυθαιρέτως έχω δώσει στον εαυτό μου να ασκώ κριτική στις μεγαλοφυείς αυθεντίες σας, που τώρα πια δεν μπορεί παρά να είναι πολεμική ενάντια στην μεγαλοσύνη σας.

Η πολεμική που προσπαθώ να κάνω από πολύ καιρό μέσα από τις ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ αφορά ολόκληρη την οπορτουνιστική Αριστερά, στην οποία συμπεριλαμβάνεται, βεβαιότατα, και το ΚΚΕ. Δεν βρίσκω όμως τον λόγο να απευθυνθώ παρά μόνο σε σας και στους επιτελείς της ΚΟΕ. (Παρεμπιπτόντως να πω ότι με την ΚΟΕ είσαστε μαζί και τώρα είσαστε χώρια αλλά κρίνατε ότι στις "αλήθειες" που έχετε αποφασίσει να λέτε στον "λαό" δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε και την αιτία του χωρισμού σας). Ο λόγος πάντως που εγώ απευθύνομαι στα δύο σας επιτελεία είναι επειδή εσείς μεν εκπροσωπείτε τελευταία την παρακμή της πατριωτικής Αριστεράς και αυτοί εκπροσωπούν από χρόνια την παρακμή της επαναστατικής Αριστεράς.

Οι δύο αυτές τάσεις, ο πατριωτισμός και η επαναστατικότητα, συνιστούν την ουσία της Αριστεράς και το γεγονός ότι εσείς έχετε ανάγει ο καθένας την δική του τάση, σε ρητορική λογοκοπία, εμποδίζει την ανάπτυξη της σημερινής Αριστεράς.

Την επαναστατικότητα των επιτελών της ΚΟΕ την αμφισβητώ γιατί η επαναστατικότητα είναι από πολιτική άποψη κουκιά μετρημένα. Τον δικό σας πατριωτισμό δεν θέλω να τον αμφισβητήσω, γιατί ούτε ψυχαναλυτής είμαι ούτε θεωρώ θετική την συμβολή των ψυχαναλυτών στην πολιτική. Μπορώ όμως να πω πως εσείς οι ίδιοι έχετε περιορίσει τον πατριωτισμό σας, σ' αυτή την περιβόητη θέση για την "έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη" και την "επιστροφή στην δραχμή" που θα περιλαμβάνονται στο περιβόητο "Σχέδιο Βήτα", με την λογική που συχνά εκφράζει ο Αλαβάνος: το έχουν όλες οι σοβαρές "χώρες" και δεν το έχει "δυστυχώς" η "Ελλάδα". Δυστυχώς δηλαδή δεν το έχουν φτιάξει οι φασιστικές κλίκες που κυβερνούν την "Ελλάδα".

Αντιλαμβάνομαι ότι εσείς έτσι καταλαβαίνετε τον πατριωτισμό, δηλαδή την "εθνική ανεξαρτησία" που καλώς κάποτε υπερασπιζόταν η Αριστερά. Χαίρομαι που κάποιοι σοβαροί άνθρωποι των επιτελείων, σαν τον Αλαβάνο, σκέφτονται ακόμα πατριωτικά. Δεν έχω καμιά διάθεση να σας αποτρέψω από το να επιδιώξετε την ευόδωση των πατριωτικών σας αγώνων. Το ότι φαίνεται να νομίζετε με ειλικρίνεια πως η "εθνική ανεξαρτησία" είναι ζήτημα τραπεζογραμματίων, είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και σίγουρα συμβάλει στο να κατανοήσουμε πόσο κοντά είμαστε στο σκάσιμο της φούσκας του εξουσιαστικού συστήματος.

Νομίζω όμως ότι έχετε υποχρέωση απέναντι στον "λαό" στον οποίο, κατά τον Αλαβάνο, πρέπει να λέτε την αλήθεια να εξηγήσετε πως εντελώς συγκριμένα εννοείτε την "έξοδο" από το ευρώ, και την "επιστροφή" στην δραχμή και μέσα σε από ποια πολιτική συμμαχία έχετε σκοπό να την επιδιώξετε.

Αν πάλι δεν ξέρετε, ακόμα, πως ακριβώς μπορεί να γίνουν αυτά που προτείνετε αλλά ουσιαστικά δηλώνετε και εσείς υποψηφιότητα για την "ανάληψη" της διακυβέρνησης της "χώρας" προκειμένου, με τα πλούσια μέσα που παρέχουν (ακόμα) οι επιτελείς της Ευρωζώνης  στο επαρχιακό ελληνικό πολιτικό σύστημα, να μελετήσετε περαιτέρω την μέθοδο που έχετε ορίσει σε γενικές γραμμές ως "Σχέδιο Βήτα", τότε έχετε υποχρέωση να δώσετε στους πολίτες, που θέλετε «να υποστηρίξουν την υπόθεση του "Σχεδίου Βήτα"», μια απάντηση σε ορισμένα προφανή ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο. Και επίσης οφείλετε να λύσετε μερικές απορίες σχετικά με το ποιοι ακριβώς είσαστε και ποια ακριβώς είναι η πολιτική συμφωνία που έχετε κάνει μεταξύ σας.

Τα ερωτήματα σχετίζονται με το νόημα που δίνετε στο "Σχέδιο Βήτα" για την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή και την αντίληψη που έχετε (ή που δεν σας φαίνεται απαραίτητο να έχετε) για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο.

Ως προς το πρώτο μέρος των ερωτημάτων, φαίνεται να θεωρείτε απολύτως επαρκές το υπάρχον σύστημα, δηλαδή τον υπάρχοντα μηχανισμό λειτουργίας της παγκόσμιας και της ελληνικής κοινωνίας, το μόνο που σας φταίει είναι τα "δεξιά" ή τα "νεοφιλελεύθερα" πρόσωπα που βρίσκονται στο κοντρόλ του συστήματος.

Φαίνεται να θεωρείτε πως η "είσοδος" στην ευρωζώνη ήταν μια κακή επιλογή των προσώπων που κρατούσαν τότε τιμόνι και επομένως ο ελληνικός "λαός" δεν έχει παρά να πεισθεί για την καλή επιλογή που είναι το Σχέδιο Βήτα και να τοποθετήσει στο τιμόνι τα "αριστερά" πρόσωπα που θα υλοποιήσουν την επιλογή της εξόδου.

Και τέλος φαίνεται πως θεωρείτε ότι η συμβολή του ελληνικού "λαού" εξαντλείται στην παροχή της εμπιστοσύνης του (με τα μέσα που παρέχει το σύστημα δηλαδή τις εκλογές) σε ένα σχέδιο που εκπονείται από τους ιερείς προφεσόρους στα άδυτα της οικονομικής επιστήμης που εντελώς κατά σύμπτωση είναι ιδρυμένα από το σύστημα το οποίο οι ίδιοι παρουσιάζουν σαν "υγιέστατο" στην διάταξή του και άρρωστο στις "επιλογές" του.

Είναι αυτονόητο δικαίωμά σας να έχετε όποια άποψη νομίζετε αλλά και εγώ νομίζω ό,τι είναι αυτονόητη υποχρέωσή σας να εξηγήσετε καθαρά ότι αυτή είναι η άποψή σας ή αν νομίζετε πως η παραπάνω περιγραφή σας αδικεί να εξηγήσετε που βρίσκεται η αδικία.

Οι απορίες σχετικά με την φυσιογνωμία σας είναι ακόμα πιο εύλογες: Θα αφήσω κατά μέρος το γεγονός ότι η επιλογή της ονομασίας Μέτωπο είναι εξαιρετικά ατυχής και εκτός τόπου και χρόνου. Μέτωπο σήμαινε, στην εποχή της Τρίτης Διεθνούς, την πολιτική συμμαχία των επαναστατικών κοινωνικών δυνάμεων, που εξέφραζε (στην ελληνική κοινωνία) το ΚΚΕ, με τις δημοκρατικές κοινωνικές δυνάμεις που εξέφραζαν άλλες πολιτικές παρατάξεις.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Μέτωπο πρώτον δεν είναι παρατάξεις αλλά συγκυριακές συναθροίσεις προσωπικοτήτων συνήθως εντελώς προσωπικά ιδιοτελείς και δεύτερον δεν εκπροσωπούν κοινωνικές δυνάμεις αλλά μικρές ή μεγάλες (ακόμα και πολύ μεγάλες ομάδες) της κοινωνικής βάσης που έχουν "συγκινηθεί" συγκυριακά από τις απόψεις που προβάλει η σχετική ομάδα, μέσω κάποιας κατά κανόνα κούφιας ρητορείας.

Και εδώ πολύ απλά θα πρέπει να τονίσω ότι ακόμα και αν κάποιος από τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στο Μέτωπο τύχαινε να έχει απόψεις που να μην είναι κούφιες δεν θα τις μαθαίναμε ποτέ γιατί δεν θα έφταναν ποτέ στα μικρόφωνα των ΜΜΕ ούτε των επισήμων ούτε των ανεπισήμων.

Σας θυμίζω πως και η δική μου άποψη (που μπορεί να είναι "άδική", "κακή", "λαθεμένη" αλλά κούφια δεν είναι) για να περάσει από το κοντρόλ της δικής σας δημοσιότητας πρέπει να αυτολογοκριθεί, τουλάχιστον ως προς την ονομαστική αναφορά των προσώπων και τον χαρακτηρισμό τους, γιατί όπως λέτε είσαστε του "κατηχητικού"! Εγώ όμως θα έλεγα ότι από το κατηχητικό σας έχει μείνει μόνο το δίδαγμα: «μη κρίνετε  ίνα μη κριθείτε».

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσετε τα συστατικά του πολιτικού προϊόντος σας που είναι το Σχέδιο Βήτα, όπως γίνεται με κάθε αξιοπρεπές εμπορικό προϊόν στην αγορά. Και εδώ νομίζω πως υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα γιατί αυτή την στιγμή, μετά από την αιμορραγία του μετώπου από τις προσωπικότητες που ακολούθησαν τους επιτελείς της ΚΟΕ και αυτός της ΔΕΑ, της ΚΕΔΑ, στον κερδοφόρο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να δείτε αυτή την αιμορραγία σαν θεραπευτική αφαίμαξη, φροντίσατε να αντικαταστήσετε το "χαμένο" άρρωστο αίμα με άλλο ακόμα πιο άρρωστο,  όπως είναι οι "χαμένοι" επιτελείς, από την βρώμικη μοιρασιά της ΚΟΕ και οι διαπρύσιοι "ρήτορες" της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που υπηρετούν το πολιτικό σύστημα προσφέροντας το πρόσχημα στους "κερδισμένους" της ΚΟΕ να λένε ότι η αλλαγή είναι ανέφικτη και μας έμειναν μόνο τα "ξέφωτα".

Αυτά είναι τα δυσάρεστα που είχα να σας πω. Δεν έχω να σας προτείνω τίποτα γιατί σας είναι αδύνατο να ξεφύγετε από την κοινή μας "μοίρα". Εγώ προσωπικά έχω αποφασίσει τελεσίδικα ποια είναι η "μοίρα" της ελληνικής κοινωνίας και όσο ζω η δική μου:

Θα οδηγηθεί σε μια σύγχρονη ανοιχτή φασιστική λύση που θα διαδεχτεί μια σύγχρονη κυβέρνηση τύπου Αλιέντε, για να καταλήξει να είναι σίγουρα από τις πρώτες συνοικίες (ίσως και η πρώτη) του πλανητικού χωριού που θα γκρεμιστεί πάνω στα κεφάλια μας. Προσωπικά θα προτιμούσα στον ρόλο του Αλιέντε τον Τσίπρα και όχι τον Αλαβάνο αλλά αυτό δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ.

Μέχρι τότε, αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να σταματήσετε τις από καθέδρας ομαδικές διαλέξεις και να ανοιχτείτε διάπλατα, και με την θέλησή σας, στην εφ όλης της ύλης συζήτησης που αργά ή γρήγορα θα ανοίξει στον κόσμο της βάσης της Αριστεράς. Το κεφάλι σας (και το δικό μας) είναι αργά να το γλυτώσετε, θα γλυτώσετε τουλάχιστον την ψυχή σας.

Σας χαιρετώ με ειλικρινή συμπόνια και καλή αντάμωση στα γουναράδικα...

Κωστής Παπαϊωάννου