Πολιτική | ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ | hits: 1312
Πρόλογος για την εξουσία
σημείωμα των Σ.Κ.
Σάββ, 5 Μαρτ 2005

Η σελίδα κριτικής για την εξουσία είναι η τελευταία που έμεινε για ενεργοποίηση παρότι θεωρούμε το θέμα της εξουσίας το σημαντικότερο στην προσπάθεια αυτού του δικτυακού τόπου δεδομένου ότι το θεωρούμε ταυτισμένο με την υπόσταση της ανθρώπινης κοινωνίας. Έχουμε πει σε κάποιο άλλο σημείο ότι η προσπάθεια αυτή δεν έχει σκοπό να προπαγανδίσει μια πολιτική άποψη αλλά να παρουσιάσει κριτικά τις πολιτικές απόψεις που υπάρχουν σήμερα και να βοηθήσει στην χαρτογράφηση τους.

Οι πολιτικές απόψεις ωστόσο είναι ουσιαστικά απόψεις για την φύση και την κατάσταση της εξουσίας. Η πολιτική δηλαδή για άλλους είναι οι διαδικασίες διαχείρισης της εξουσίας και για άλλους είναι η πάλη για την κατάκτησή της. Εξ άλλου η αντίληψη για την εξουσία έχει την ιστορία της. Μετά από την λεγόμενη κατάρρευση του μαρξισμού η κοινωνία πέρασε απ' την ταξική θεώρηση της κοινωνίας στην διερεύνηση της στα στοιχεία του ατόμου και στο πλαίσιο των κοινωνικών επιστημών.

Η άποψη που υιοθετούμε εδώ και που υπάρχει διάχυτη σε διάφορα άρθρα που δημοσιεύονται σ' αυτόν τον δικτυακό τόπο είναι ότι η σημερινή πολιτική κρίση την οποία ουδείς αμφισβητεί, δεν αφορά την μορφή της εξουσίας αλλά την ίδια την ύπαρξή της. Την άποψη αυτή δεν την θεωρούμε καινοφανή, θεωρούμε αντίθετα ότι είναι η ψυχή της μαρξιστικής αντίληψης για την πολιτική. Οι επικρατούσες όμως σήμερα πολιτικές αντιλήψεις θεωρούν λίγο πολύ ότι η εξουσία είναι σύμφυτη στον ανθρώπινο χαρακτήρα.

Εγκαινιάζουμε σήμερα λοιπόν την περί εξουσίας σελίδα κριτικής με ένα κείμενο που γράφτηκε πριν ένα περίπου χρόνο με την ευκαιρία ενός επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο "παλιές και νέες αυτοκρατορίες". Το κείμενο αυτό είναι συνοπτικό μιας μεγάλης έκτασης ζητημάτων και ίσως όχι τόσο σαφές. Δυστυχώς όμως δεν είχαμε άλλο. Είναι ευκαιρία για τους επισκέπτες να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους. Θα το πλαισιώσουμε σε μια πρώτη φάση με κείμενα που αναφέρονται στο ζήτημα ή το υπαινίσσονται. Αργότερα ελπίζουμε ότι θα δημοσιευτούν και άλλα κείμενα ειδικά για το ζήτημα αυτό.

Σ.Κ.